Honderd jaar Bouwbedrijf van Marrum...

In 1903 ging het niet om 1 cent, maar om 2 cent verschil dat Willem van Marrum met zijn toenmalige werkgever had op een uurloon van f 0,45 hetgeen hem destijds deed besluiten om voor zichzelf te beginnen. Een bekende ingezetene van Franeker leende hen f 2000,-- voor de bouw van een huis. Nog voor dit huis was opgeleverd was het al verkocht. Hierna heeft Willem van Marrum nog vele huizen in het oude stadsdeel van Franeker gebouwd. Eén van de in aanbouw zijnde huizen diende dan tevens als werkplaats en opslag.

Vanaf 1934 kwam Roelof van Marrum als leerling timmerman in het bedrijf. In 1943 werd er een commanditaire vennootschap opgericht met Willem van Marrum. In de oorlogsjaren hield men zich voornamelijk bezig met het opknappen van boerenwagens en het verzolen van klompen! Dit kwam vooral omdat er weinig materiaal voorhanden was en bovendien alleen op de bon verkrijgbaar.

Begin zestiger jaren kwam zoon Willem van Marrum jr. als leerling timmerman in dienst bij het bedrijf. Willem van Marrum sr. hield het op 72-jarige leeftijd in deze periode voor gezien. In 1969 werd een VOF opgericht door Roelof van Marrum en Willem van Marrum jr. Het bedrijf had inmiddels een gevestigde naam en voerde in deze periode tal van onderhoudswerkzaamheden uit. In 1979 deed Roelof van Marrum zijn deel over aan zijn zoon Pieter van Marrum. Deze bouwde samen met Willem van Marrum jr. het bedrijf verder uit. Inmiddels waren er 10 vaste medewerkers in dienst.

In 1996 werd bouwbedrijf Jellema in Heerenveen overgenomen door Pieter van Marrum (voorheen bouwbedrijf Telgenhof).

Bouwbedrijf van Marrum is een zelfstandig onderneming naast die van Franeker.